Siapakah Viv Anderson…?

Sepanjang EURO 2012 ni aku hanya tgk kat TV3 kalau nak tgk live match. Rumah xde astro, kene mengharapkan yg free ajelah. Kalau xpun, tgk live kat streaming. Kalau kita tgk pengulas rancangan bual2 bola sebelum, semasa rehat dan selepas game akan ada sorang mamat kulit hitam yang turut sama mengulas. Aku pun tertanya siapakah mamat ni?

20120629-022432.jpg
Kaler kulit ada mcm Zainal Abidin Hassan, muka pun ada sikit tapi xde misai..

Risik punya risik rupanya dia ini ada boleh tahan juga sebenarnya adalah seorang legend dalam dunia bola sepak dan telah merevolusikan bola sepak England. England antara negara yg rakyatnya satu masa dulu dan masih menebal sehingga sekarang adalah negara yg kuat isu perkaumannya. Jadi untuk sesorang berkulit hitam untuk mewakili negara mereka pada masa dahulu merupakan satu benda yang agak taboo. Tapi oleh kerana sikap dan skill beliau, tanggapan itu telah berubah dan mengubah landskap bolasepak England satu masa dahulu. Even termasuk dalam senarai 100 great black britons…!! (klik)

Rasanya sepatutnya TV3 lebih highlight tentang kesudian beliau untuk mengulas sepanjang masa EURO ini berlangsung. Siapakah TV3 kalau nak dibandingkan dgn channel lain yg boleh beliau pilih..? Seolah mendapat penghormatan yg tidak sepatutnya untuk seorang bekas pemain bola berstatus legend jadi mcm pengulas setaraf pengulas TV3. Kedudukan kerusi dia pun kat hujung2 je…Bayangkan kalau 10 tahun lagi David Beckham yg mengulas untuk rancangan TV3..?

20120629-024416.jpg
Masa main untuk England..Dulu2 suar ketot je..

Sumber/nak tau lagi:
Wiki
www.100greatblackbritons.com

#mood: dah mls skit nak tgk sampai final psl France dah balik..

Berapa hari lagi nak puasa?

Bg yg tak perasan tentang bulan islam..tanda2 nak masuk bulan puasa:

-keluarlah iklan kurma berbisik..Yusofff Thaiyobbb….
-maka banyaklah gambar2 sampel kuih/biskut raya kat facebook..
-sama jugak dgn kain, tudung, baju kurung..
-pekerja2 majlis/jawatankuasa penduduk duk sibuk mengecat petak meniaga bazar..
-keluar iklan ketupat beras Faiza.

Apa lagi ek? Sila tambah..

#mood: nak makan kek coklat.. 🙂

Buah bertangkai…

20120625-000308.jpg

Inilah dia En Yusoff Taiyoob…

20120625-000521.jpg

WTR??!!

Hi…post ni dikarang di LCCT, transit sblm ke Langkawi dari JB. Ada la 4 jam jugak menunggu..last minit beli tiket punya pasal.
Ok, benda yg menarik nak share ialah betapa sikap tak menyabarnya penumpang2 yang naik kapal terbang airasia ni, tak tau la kalau flight lain. Mungkin diaorang lebih tertib, sebab airasia ni dah rasa mcm naik bas ekspress pun ye jugak.

1. Masa sblm naik kapal terbang (boarding)-dah jelas2 kat tiket tu dah ditetapkan tempat duduk memasing, tapi x sempat staff airasia tu bukak line lagi dah lincah2 beratur, berebut2. Ada hadiah percuma ke kalau naik cepat ni? Stewardess tu bg no telepon ke pada penumpang pertama naik?

2. Masa kapal terbang baru landing-kapal terbang masih bergerak atas landasan dah start on telepon dan buat panggilan kepada saudara mara nak mengatakan dah sampai. Mungkin dah 10 tahun x jumpa. Buatnya ganggu sistem elektronik kapal terbang, ada yg boeing 747 termasuk dlm airport lak.

3. Masa kapal terbang dah berhenti-pilot baru je lepaskan break, handbrake tak sempat tarik lagi dah berebut nak keluar dari kapal terbang. Umpama kebakaran sedang berlaku. Tangga airasia tu x sempat sampai lagi pun kat pintu. Sudahnya aku yg duduk tgh ni terpaksa jugak berdiri nak bagi laluan yg penumpang x sabar yg duduk tepi tingkap. Pastu terbongeng tunggu dalam 1 minit stgh untuk stewardess yg bg no telepon kpd pemenang naik kapal terbang pertama tadi bukak pintu.

4. Masa masuk ke dalam airport-ini xde sgt aksi memberansangkan la..psl aku pun tak tau, psl mmg kebiasaannya takkan cek in beg. Leceh nak tunggu lantai berpusing tu hantar beg. Jimat masa dan duit…

Sekian utk edisi lincah kaduk. Melaporkan dari LCCT.

#enjoy the journey la guys…WTR??

20120307-101455.jpg

Cuti di hari jumaat?

20120225-021629.jpg

Masih ingat lagi bila masa hari cuti rasmi di johor adalah hari jumaat dan sabtu. Rasanya byk kelebihan daripada cuti hari sabtu dan ahad pada masa sekarang ni:

1-anak2 lebih mudah diajar mendekati masjid bila masa ayah dan anak boleh bersama2 pergi ke masjid kerana si ayah tak bekerja dan anak tak bersekolah. Pada masa sekarang ayah2 mungkin tak sempat pun balik rumah kerana sembahyang di tempat yg berdekatan dgn tmpt kerja.

2-masih lagi aku ingat pada hari ini para ibu akan menyajikan makanan istimewa pada minggu itu kerana semua ada di rumah sekaligus seakan merayakan sebagai hari jumaat adalah hari yg istimewa, penghulu segala hari. Dengan si anak membantu di dapur sekaligus mengeratkan hubungan kekeluargaan.

3-umat islam terutama lelaki lebih khusyuk atau tenang mengerjakan ibadah sembahyang jumaat kerana tidak terburu2 utk menyambung tugas masing2. Kurang sudah lelaki berbaju melayu ketika solat jumaat. Tidak kurang juga yg bersembahyang dengan baju yang kurang bersih setelah bekerja kerana tak sempat menukar baju kerja.

4-dapat mengurangkan kaum lelaki yg ponteng sembahyang. Tidak akan atau kurang sekali timbul tak sempat sembahyang jumaat kerana bekerja atau tidak dibenarkan majikan.

5-dari segi ekonomi pun baik kerana kesempatan masa rehat panjang ini byk digunakan oleh para wanita untuk membeli belah bersama rakan2.

6-produktiviti kerja pada hari jumaat memang kurang kerana masa rehat yg agak lama itu. Tapi bukan lebih masa rehat itu digunakan untuk berada di masjid, tetapi makan, bersembang, membeli belah dan tak kurang tido. Kalau di pejabat kerajaan biasanya pukul 3 baru timbul, sedangkan sebelum jam 2 dah selesai solat jumaat.

7-untuk menggantikan masa rehat jumaat yg panjang itu, masa balik kerja dilewatkan setengah jam, masa yang lebih elok kalau digantikan untuk bersama keluarga.

8-malam jumaat tidak digunakan sebaik mungkin untuk beribadat dan meramaikan masjid/surau kerana pada fikiran esok perlu kerja, tak boleh lama di masjid kerana perlu rehat.

9-….tambah la kalau rasa nak tambah…

#mood: teringat nasi ayam masakan ibu…