Panduan memilih penyedia PA system untuk majlis perkahwinan.

Untuk majlis perkahwinan tentunya anda inginkan suasana yang meriah dan selalunya PA system menjadi pilihan keluarga pengantin untuk menghiburkan jemputan-jemputan yang hadir.  Di sini disertakan sedikit panduan ketika memilih penyedia PA system:

Ketahui keperluan anda:

1)      Lokasi?

Dewan: pastikan penyedia PA system anda mempunyai sound system/PA system yang baik kerana sifat bunyi yang antaranya boleh bergema di dalam dewan. Selain PA system yang baik, anda boleh melihat sekiranya dewan itu mempunyai sistem penyerap bunyi yang baik atau tidak.

Rumah/outdoor: bila di rumah/outdoor keluasan tempat memainkan peranan yang penting. Untuk tempat yang luas pastikan penyedia PA system anda mempunyai lebih dari hanya 2 speaker kerana anda tidak mahu bunyi yang terlalu kuat di satu kawasan dan perlahan di kawasan yang lain. Selalu terjadi bunyi yang terlalu bingit di sebahagian kawasan hanya untuk menyampaikan bunyi di seluruh kawasan rumah. Selain itu pastikan penyedia PA system anda mempunyai PA system yang cukup kuat untuk kawasan yang terlalu luas.

2)      Emcee atau deejay?

Nampak sama tapi berbeza, deejay biasanya hanya berceloteh di konti/tempat kawalan. Sementara emcee menjadi pengacara yang membantu perjalanan majlis dan lebih menyerlahkan diri ketika majlis berlansung. Sekiranya anda inginkan majlis yang lebih formal (biasanya di dewan) pastikan penyedia PA system anda mempunyai emcee yang baik dan berpengalaman dalam perjalanan majlis. Emcee atau deejay yang baik akan menjadikan perjalanan majlis anda lebih meriah, lancar dan tidak kelam kabut.

3)      Karaoke atau tiada karaoke?

Bergantung kepada keluarga anda, sekiranya keluarga anda sukakan karaoke maka lebih meriah majlis anda. Namun diingatkan tak semua yang suka berkaraoke suaranya sedap!! Emcee/deejay yang berpengalaman akan menghadkan masa yang sesuai untuk berkaraoke, biasanya sebelum pengantin sampai dan selepas majlis bersanding dan makan damai.

Sistem karaoke juga penting sekiranya anda memutuskan untuk menyediakan karaoke kepada tetamu. Pastikan penyedia PA system anda mempunyai pilihan lagu yang meluas dan pantas mengendalikan pilhan penyanyi-penyanyi. Sebaiknya penyedia PA system anda menggunakan komputer untuk mengelakkan masalah CD tersangkut-sangkut dan lebih pantas menukar lagu pilihan.

Lain-lain perkara yang penting:

Sebaiknya anda melihat sendiri setup penyedia PA system anda dan ketika mereka beraksi. Minta izin untuk ikut serta penyedia PA system anda ketika mereka mengendalikan majlis. Jadi anda dapat lihat sendiri kesesuaian mereka dengan majlis anda dan memastikan PA system mereka sedap didengar atau tidak. Jenama PA system tidaklah terlalu penting tetapi bagaimana mereka membuat setup atau tuning PA system itu lebih penting.

Beritahu jadual majlis anda kepada penyedia PA system sebelum hari majlis.Sekiranya ada lagu romantik pilihan anda pastikan anda beritahu awal-awal agar penyedia PA system anda dapat bersedia. Jangan download sendiri dan serahkan pada hari majlis kerana muzik dari mp3 yang anda download kadangkala kualitinya tidak baik. Juga sediakan maklumat anda dan keluarga yang lengkap untuk emcee anda war-warkan semasa majlis berlansung.

Kenapa perlu penyedia PA system yang bagus?

Sebenarnya bagus atau tidak sesuatu penyedia PA system adalah subjektif, bergantung atas keperluan dan kesukaan anda. Namun kebiasaannya mengikut pengalaman saya, pelanggan sering gagal untuk memberitahu keperluan mereka jadi penyedia PA system kurang bersedia. Juga sikap “asal ada bunyi” pelanggan; kerana walaupun bunyi PA system tidak terakam dalam gambar sebagaimana pelamin, mekap dan hiasan dewan, mood atau suasana majlis itu akan terakam dalam ingatan tetamu. Bayangkan anda melangkah ke dewan yang bingit, tentunya tetamu tidak selesa untuk beramah mesra dan mencacatkan kemeriahan majlis anda. Emcee yang baik juga akan membuatkan anda sebagai pengantin selesa dan gembira di atas pelamin kerana perjalanan majlis anda lancar dan tidak kelam kabut.

Iklan: penyedia PA system untuk majlis anda (klik logo):

Anugerah Ramadhan 1432

20120724-030454.jpg
isteri tercinta sewaktu menanti waktu melahirkan

Alhamdulillah, pada aku yg berumur 31 tahun ini dikurniakan seorang cahaya mata pertama. Kurang sedikit dari 9 bulan anakku Rizqi Adi Rayyan bin Redza Adi Satria selamat dilahirkan. Istimewanya kerana dia lahir pada 1 Ramadhan tahun ini, pada detik umat Islam mula berpuasa.

Sesungguhnya kamu adalah anugerah teristimewa dari Illahi untuk ibu dan ayah.

20120724-030205.jpg
Rizqy Adi Rayyan@Kiko

#mood: happy…ni sedang memangku Kiko yg dah lena lps menyusu..

Mitochondrial Eve Theory: antara bukti manusia bukan dari monyet..

Sebagai seorang muslim, kita mempercayai bahawa manusia berasal dari Nabi Adam dan Hawa. Namun terdapat seorang bapak monyet bernama Charles Darwin yang memomokkan pemikiran kita dengan mengatakan bahawa manusia terhasil dari evolusi yang sebahagian teorinya menyatakan leluhur kita berasal dari monyet. Itu benda yang kita tahu; dan sebahagian dari konsep iman, kita mempercayai apa yang disampaikan oleh Allah dan Rasul-Rasulnya.

20120629-211711.jpg
Charles Darwin…bapak monyet..

Tetapi teori yang dibawa oleh bapak monyet Charles dan diteruskan usahanya oleh anak2 didiknya semakin ditenggelamkan oleh juga pengkaji2 DNA yang menuruti mereka. Tidak ingat apa nama rancangan yang disiarkan di Astro sikit masa dulu, ada satu dokumentari itu memaparkan penemuan baru bahawa sebenarnya semua manusia itu berasal dari satu ibu.

Sedikit perkongsian dari seorang penulis di internet, Josh Clark(klik) agar kita dapat memahami dan akhirnya membuktikan kebenaran Al-Quran itu sendiri.

Sila baca artikel beliau di sini:
http://science.howstuffworks.com/environmental/life/evolution/female-ancestor.htm

Sedikit panjang penjelasannya, tapi dpt membuka minda..

Terdetik di hati alangkah baiknya andainya pengkaji2 ini menghayati apa yang disampaikan Al-Quran dan yang mengkaji juga terdiri dari orang2 Islam.

#mood: teringat lagu Wings/Awie..orang campur monyet jadi monyet..

20120629-211513.jpg
Aku bukan sedara kau la…!!!!

<a

Siapakah Viv Anderson…?

Sepanjang EURO 2012 ni aku hanya tgk kat TV3 kalau nak tgk live match. Rumah xde astro, kene mengharapkan yg free ajelah. Kalau xpun, tgk live kat streaming. Kalau kita tgk pengulas rancangan bual2 bola sebelum, semasa rehat dan selepas game akan ada sorang mamat kulit hitam yang turut sama mengulas. Aku pun tertanya siapakah mamat ni?

20120629-022432.jpg
Kaler kulit ada mcm Zainal Abidin Hassan, muka pun ada sikit tapi xde misai..

Risik punya risik rupanya dia ini ada boleh tahan juga sebenarnya adalah seorang legend dalam dunia bola sepak dan telah merevolusikan bola sepak England. England antara negara yg rakyatnya satu masa dulu dan masih menebal sehingga sekarang adalah negara yg kuat isu perkaumannya. Jadi untuk sesorang berkulit hitam untuk mewakili negara mereka pada masa dahulu merupakan satu benda yang agak taboo. Tapi oleh kerana sikap dan skill beliau, tanggapan itu telah berubah dan mengubah landskap bolasepak England satu masa dahulu. Even termasuk dalam senarai 100 great black britons…!! (klik)

Rasanya sepatutnya TV3 lebih highlight tentang kesudian beliau untuk mengulas sepanjang masa EURO ini berlangsung. Siapakah TV3 kalau nak dibandingkan dgn channel lain yg boleh beliau pilih..? Seolah mendapat penghormatan yg tidak sepatutnya untuk seorang bekas pemain bola berstatus legend jadi mcm pengulas setaraf pengulas TV3. Kedudukan kerusi dia pun kat hujung2 je…Bayangkan kalau 10 tahun lagi David Beckham yg mengulas untuk rancangan TV3..?

20120629-024416.jpg
Masa main untuk England..Dulu2 suar ketot je..

Sumber/nak tau lagi:
Wiki
www.100greatblackbritons.com

#mood: dah mls skit nak tgk sampai final psl France dah balik..

Berapa hari lagi nak puasa?

Bg yg tak perasan tentang bulan islam..tanda2 nak masuk bulan puasa:

-keluarlah iklan kurma berbisik..Yusofff Thaiyobbb….
-maka banyaklah gambar2 sampel kuih/biskut raya kat facebook..
-sama jugak dgn kain, tudung, baju kurung..
-pekerja2 majlis/jawatankuasa penduduk duk sibuk mengecat petak meniaga bazar..
-keluar iklan ketupat beras Faiza.

Apa lagi ek? Sila tambah..

#mood: nak makan kek coklat.. 🙂

Buah bertangkai…

20120625-000308.jpg

Inilah dia En Yusoff Taiyoob…

20120625-000521.jpg

WTR??!!

Hi…post ni dikarang di LCCT, transit sblm ke Langkawi dari JB. Ada la 4 jam jugak menunggu..last minit beli tiket punya pasal.
Ok, benda yg menarik nak share ialah betapa sikap tak menyabarnya penumpang2 yang naik kapal terbang airasia ni, tak tau la kalau flight lain. Mungkin diaorang lebih tertib, sebab airasia ni dah rasa mcm naik bas ekspress pun ye jugak.

1. Masa sblm naik kapal terbang (boarding)-dah jelas2 kat tiket tu dah ditetapkan tempat duduk memasing, tapi x sempat staff airasia tu bukak line lagi dah lincah2 beratur, berebut2. Ada hadiah percuma ke kalau naik cepat ni? Stewardess tu bg no telepon ke pada penumpang pertama naik?

2. Masa kapal terbang baru landing-kapal terbang masih bergerak atas landasan dah start on telepon dan buat panggilan kepada saudara mara nak mengatakan dah sampai. Mungkin dah 10 tahun x jumpa. Buatnya ganggu sistem elektronik kapal terbang, ada yg boeing 747 termasuk dlm airport lak.

3. Masa kapal terbang dah berhenti-pilot baru je lepaskan break, handbrake tak sempat tarik lagi dah berebut nak keluar dari kapal terbang. Umpama kebakaran sedang berlaku. Tangga airasia tu x sempat sampai lagi pun kat pintu. Sudahnya aku yg duduk tgh ni terpaksa jugak berdiri nak bagi laluan yg penumpang x sabar yg duduk tepi tingkap. Pastu terbongeng tunggu dalam 1 minit stgh untuk stewardess yg bg no telepon kpd pemenang naik kapal terbang pertama tadi bukak pintu.

4. Masa masuk ke dalam airport-ini xde sgt aksi memberansangkan la..psl aku pun tak tau, psl mmg kebiasaannya takkan cek in beg. Leceh nak tunggu lantai berpusing tu hantar beg. Jimat masa dan duit…

Sekian utk edisi lincah kaduk. Melaporkan dari LCCT.

#enjoy the journey la guys…WTR??

20120307-101455.jpg